Het Nieuwe Sinterklaasfeest

Het Nieuwe Werken, Het Nieuwe Strijken, Het Nieuwe Printen. Je hebt vast wel van deze begrippen gehoord. “Het Nieuwe” staat oa. voor vernieuwing, innovatie & verbetering. Daar zou ik er graag een aan toe willen voegen, Het Nieuwe Sinterklaasfeest.

Negen jaar geleden schreef een goede vriend op Hyves dat Zwarte Piet racistisch is. Ik was woest: het is toch een kinderfeest! Ik vier al 26 jaar met veel plezier Sinterklaas, thuis, op werk, school, overal! Zelf ben ik twee keer Zwarte Piet geweest en dat vond ik fantastisch!

Mijn goede vriend Ruben protesteert al 10 jaar tegen Zwarte Piet. En dat liet hij elk jaar weten op oa Hyves. Ik wilde er niets van weten. Doodmoe werd ik ervan! Het is onze traditie! Tot een jaar of vier geleden; waarom is er ieder jaar zo’n grote groep mensen tegen Zwarte Piet? ‘Waarom’? ‘Ik ben toch geen racist’?

Ruben deelde een documentaire met mij “Zwarte Piet en ik” en “Zwart als roet“. Ook een fragment van Sesamstraat uit 1987 waar Gerda Havertong zegt tegen Pino dat er donkere mensen zijn die uitgescholden worden voor Zwarte Piet. En tot slot kwam het gesprek met Ruben en zijn ex-vrouw. Zijn ex-vrouw is van Surinaamse komaf en vertelde me hoe ze als kind elk jaar tegen het Sinterklaasfeest op zag. Haar klasgenoten pestte haar door haar uit te maken voor Zwarte Piet. Daarom zijn hun kinderen (9 en 7 jaar) zonder het Sinterklaasfeest opgegroeid. En wat vinden haar kinderen? ‘Ik vind Kerst toch veel leuker’ zeiden ze met een glimlach.

Het zet aan tot nadenken…als kind en zelfs als volwassene ben ik ook uitgemaakt voor Zwarte Piet. Mijn vader werkte in de bouw en als enige Surinamer van de groep moest hij het ook ontgelden rondom de feestdagen. Zowel mijn pa als ik hebben een dikke olifantenhuid en trokken ons er niets van aan. Maar dat betekent niet dat het ok is om andere te pesten met Zwarte Piet. Zwarte Piet heeft hierin zijn onschuld verloren…

In de documentaire “Zwarte Piet en ik” bevestigt historicus Frits Booy van het Sint Nicolaas Comité dat Zwarte Piet gebaseerd is op Moorse Bedienden en dat Zwarte Piet een link heeft met Slavernij door zijn afbeelding als Moorse Page (Part 1, vanaf 04:17). Dit heb ik nooit geweten! Mij werd altijd verteld dat Zwarte Piet zijn kleurtje heeft door de schoorsteen. Waarom krijgen we deze geschiedenis niet op school?

Ik heb mijn mening bijgesteld. Zwarte Piet wordt door een grote groep mensen als beledigend en kwetsend ervaren. En dat terwijl het Sinterklaasfeest een magisch kinderfeest is! Ik wil voor mijn kind dat hij het Sinterklaasfeest ook meekrijgt zoals ik het als kind meekreeg. Een mooi feest! En niet alleen voor Mika, voor alle kinderen in Nederland. Daarom vieren wij sinds Mika geboren is Het Nieuwe Sinterklaasfeest. En Mika, die vindt het geweldig!

Zwarte Piet is Piet of PieterbaasMika Sinterbaas

Wij noemen de beste vriend (dus geen knecht) van Sinterklaas, Piet of Pieterbaas. En wij vinden hem prachtig in alle kleuren van de regenboog en roetvegen!

Focus op Sinterklaas

Mika vindt Sinterklaas heel magisch en gaat er helemaal in op als hij verkleed is als Sinterklaas! Hij zag onlangs een filmpje van De Nieuwe Sint. De Nieuwe Sint brengt de boodschap van vriendschap en liefde dmv rode en witte rozen. Hij zag hem lopen en zei meteen: ‘kijk Mama Sinterklaas’.

Sinterklaasliedjes van nu
Sinterklaasje, kom maar binnen

Bij Het Nieuwe Sinterklaasfeest horen ook de bekende liedjes, in een nieuw jasje! Woorden zoals zwart, stout & kaatsballen worden bij deze liedjes vervangen voor moderne varianten. Paul Passchier en Thedo Keizer hebben er echt prachtige liedjes van gemaakt. Je kunt ze beluisteren op Spotify! En ook als je voor Zwarte Piet bent zijn deze liedjes de moeite waard om naar te luisteren. Kinderen uitmaken voor stout of dreigen met de roe is niet meer van deze tijd.

Kinderen genieten van het Sinterklaasfeest en Het Nieuwe Sinterklaasfeest is een feest voor iedereen in Nederland.

Toen ik vandaag Ruben vroeg of ik zijn naam mocht gebruiken in deze blog vond hij dat goed. Waarop hij vervolgde dat zijn zoon van de week door een klasgenoot werd aangesproken met: ‘Hey poepjongen, waarom heet jij geen Piet’?….

Ook iets te delen? Geef hier je reactie!

Like mijn Facebook pagina om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs, toffe vlogs en leuke GiveAways

 

Bitnami