Waarom Hindostanen baby’s kaalscheren

Met drie maanden heeft mijn vader het geboortehaar van Mika weggeschoren. Dit is onderdeel van een geboorteritueel dat Akika genoemd wordt. Het wegscheren van het geboortehaar wordt Moeran genoemd. Moeran wordt feestelijk gevierd met eten, muziek en familie. Ook wordt de baby overladen met kado’s. Volgens het gebruik had Mika op de zevende dag geschoren moeten worden. Wij vonden de winterperiode erg koud voor het kale en kleine hoofdje van Mika. Daarom hebben we ervoor gekozen om met drie maanden het hoofdje kaal te scheren. Lees verder om meer te weten over dit geboorteritueel.

Moeran

Zowel binnen het Hindoeïsme als binnen de Islam vindt Moeran plaats na de geboorte van een baby. Dit is een geboorteritueel dat staat voor zuivering en reinheid. Met het wegscheren van het ‘baarmoederhaar’ wordt ruimte gemaakt voor een gezondere haargroei. Binnen het Hindoeïsme vindt de Moeran plaats in de derde, vijfde of zevende maand of in het derde levensjaar. Binnen de Islam staat de Moeran bekend als onderdeel van Akika. Dit gebeurd zeven dagen na de geboorte. Het is meestal de eer aan de opa om het kindje kaal te scheren. De baby wordt vastgehouden door de moeder. Het haar wordt door de zus (tante) van de vader van het kindje opgevangen in een stuk deeg. In dit stuk deeg wordt 25 cent gestopt. Vervolgens wordt er een bal van gekneed. De bal deeg met het geboortehaar en 25 cent wordt in de zee gegooid.

Hindoeïsme

In het Hindoeïsme vinden religieuze rituelen plaats om belangrijke momenten in het leven van een mens te benadrukken. Zo een ritueel noem je een sanskaar. Sanskaars zijn zuiverings- en spiritualiseringsrituelen. Er zijn zestien sanskaars, waarvan er elf plaatsvinden rondom de geboorte van een kind. Een van de bekendste sanskaar die plaatsvindt bij een baby is de Moeran Sanskaar of Muran Sanskaar: het kaalscheren van het hoofd van de baby.

Islam

Ter verwelkoming en voorbereiding van een baby zijn er binnen Islam voor zowel meisjes als jongens verschillende geboorterituelen. De rituelen na de zevende dag worden Akika genoemd. Moeran is het eerste ritueel binnen Akika:
1. Bij geboorte fluisteren de vader en moeder de geloofsbelijdenis in de linker- en rechteroor van het kindje zodat dit de eerste woorden zijn die de baby hoort;
2. De naamgeving gebeurt binnen de eerste zeven dagen;
3. Op de zevende dag wordt de geboorte van de pasgeborene gevierd. Vaak wordt op deze dag het hoofdje van de baby geschoren. Dit hoort bij het reinigingsproces van de baby naast het wassen. Het gewicht van het haar wordt in geld geschonken aan de minder bedeelde en/of behoeftigen als teken van solidariteit;
4. 
Er wordt een offer gedaan. Het vlees van het geofferde schaap wordt verdeeld over minder bedeelde;
5. Bij een jongen vindt de besnijdenis plaats.

Mika Moeran II

Het was heel bijzonder om de Moeran van Mika mee te maken! In vele culturen heb je geboorterituelen, zowel religieus als niet-religieus. Zo is de babyshower in Nederland steeds populairder. Welke geboorteritueel heb jij toegepast of vind je interessant?

Lees ook:
Moeran Sanskaar op InfoNu
De geboorterituelen van verschillende religies op InfoNu
Bekijk de documentaire over Moeran sanskaar op NPO

 

Ook iets te delen? Geef hier je reactie!

Like mijn Facebook pagina om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs, toffe vlogs en leuke GiveAways

 

Bitnami